Tippek és tanácsok Milyen bor illik a grillezéshez?

Eljött a grillpartik ideje! Vendégeit már meghívta, most éppen bevásárlólistát készít a BBQ partijára. A hússal és zöldséggel nincs gond, de milyen italokkal kínálja meg vendégeit? A meleg napokon biztosan jól esik egy jól behűtött sör. Mit kínáljunk azoknak, akik nem kedvelik a sört? A grillételekhez nagyon jó választás lehet egy kellemes bor, amit az  étel típusa szerint válasszunk. Kövesse az alapelvet: minél nehezebb az étel, annál testesebb bor illik hozzá. Világos ételhez — általában — fehér bor, a vörös húsokhoz — általában — vörösbor illik. Nézzük hát, mely borokat milyen ételekkel párosíthatunk.

Itt van a grillszezon! Bevásárlási lista a grillezéshez

Milyen bor illik a grillezett csirkéhez és a halhoz?

A csirkehús és a hal könnyű ételek, ezért fehér- vagy vörösbor illik hozzá.

Ezek a következők lehetnek: Sauvignon Blanc, Zöld Veltelini, Grechetto, Rosé, fehér Zinfandel, Traminer, Riesling, Chardonnay, Muskotály, Olaszrizling, Müller Thurgau, Hibernal, Friulano, Verdejo, Colombard, Chardonnay, fehér Rioja, Beaujolais, Pinot Noir.


Milyen bor illik a steakhez és a hamburgerhez?

A vörös húsok ízét az érett, telt vörösbor képes megfelelően ellensúlyozni. Válassza a Pinot Noirt, a Zinfandelt, a Sankt Laurentet, a Petite Sirah-ot, a Dornfeldert, a Rioju-t vagy a Kékfrankost.


Milyen bor illik a sertéstarjához, kolbászhoz vagy a sertés szűzpecsenyéhez?

A grillezett húsok általában pácoltak, füstöltek és fűszeresek, és ezeket az ízeket a magasabb alkoholtartalmú borok emelik ki. Az említett húsok magasabb zsírtartalmuk miatt nehezebben emészthetőek, ezért bátran fogyaszthat melléjük erősebb borokat, mint amilyen a Dornfelder, a Merlot, a Zinfandel.


A borokat megfelelő hőmérsékletre hűtve kínáljuk!

A sör is csak egy bizonyos hőmérsékletre behűtve ízletes, s ugyanez érvényes a borokkal kapcsolatban is. Nem érvényesül a bor íze és illata, ha túl van hűtve, míg a meleg borban az alkohol aromája kerül előtérbe. Az egyes borfajták ajánlott fogyasztási hőmérséklete:

  • Könnyű fehér borok 5-10°C
  • Édes fehér borok 10-13°C
  • Rosé 8-11°C
  • Könnyű vörösborok 14-16°C
  • Testesebb vörösborok 17-19°C
  • Pezsgők és pezsgőborok 6-9°C


Forrás: akevino.sk, novinky.cz, winefolly.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása