Egészséges életmód Fitt életmód Milyen kerékpárt válasszunk?

A kerékpárokról általában mindnyájan rendelkezünk alapismeretekkel. Tudjuk, hogy néz ki, hogyan kell vele közlekedni és azt is, hogy nem jó ötlet bő szárú nadrágban kerékpározni. Akár alkalomszerűen, akár rendszeresen szeretne kerékpározni, tudnia kell, hogy többféle típusú kerékpár van. Könnyen kiválaszthatja a megfelelőt, ha tisztában van azzal, milyen utakon szeretne kerékpározni. A következő áttekintés segíthet Önnek az alapmodellek közötti tájékozódásban és megtudhatja, miben tér el egymástól a hegyi-, az országúti, a BMX, a hibrid- és a tandem kerékpár. Fogja a sisakját és indulhatunk!

Milyen kerékpárt válasszunk?

A hegyi kerékpár megfelel az erdei és a mezei utakra is


Nagy népszerűségnek örvend a hegyi kerékpár, mivel szinte mindenhová eljuthatunk vele — általában masszív darab. Szélesebb gumival rendelkezik, kerékátmérője 66 (olykor 74) cm, kerékpántja erős, és a vastagabb váza ellenállóbb. Ez a kerékpár nagyobb stabilitást biztosít a kevésbé egyenletes utakon, erdei ösvényeken és a MTB-pályákon, turistautakon. A kerékpár kisebb vázmérete miatt könnyebben irányítható és a rugós első villa pedig biztosítja a kényelmes terepkerékpározást. A hegyi kerékpárokat szélesebb, lapos kormánnyal szerelik, könnyen kezelhető fék- és váltórendszerrel vannak ellátva. Az olcsóbb modellek nem alkalmasak extrém, meredek hegyi utakra, de kerékpártúrákhoz terepen és a földutakon is ideálisak.

Hová mehetünk hegyi kerékpárral: erdei utak, könnyebb hegyi ösvények, földutak, kavicsutak, akadálypályák.


Enduro a merészebbeknek

Magasabb szinten kívánja űzni a hagyományos hegyi kerékpározást? A tapasztaltabb kerékpározók számára ebben megfelelő partner lehet az enduro, mivel általa a hegyi kerékpárok kiváló műszaki adottsága ötvöződik a távkerékpározás lehetőségével. Ennek köszönhetően a versenyzők képesek megküzdeni mindennel – a meredek, hosszú és igényes útvonalakkal is.

Hová mehetünk az enduroval: hosszabb terepversenyek, meredek utak, akadálypályák.

Miért jó annyira a kerékpározás? Ismerkedjen meg a kerékpározás 15 előnyével!

A kerékpározás 15 előnye

Városi kerékpár: a stílusosak számára

A kényelmes városi kerékpárral stílusosan közlekedhet a városban – bevásárolni, a barátaihoz, vagy munkahelyére kerekezhet vele. A városi kerékpár váza alacsonyabb, ezért kényelmesen ráülhet, csupán néhány sebességes váltóval, és láncvédővel is rendelkezik, hogy ne piszkolódjon be a nadrág vagy a szoknya. Praktikus sárvédő és kosár is van rajta, amibe a bevásárlótáskát tehetjük. Az elegáns küllem, a komfort és a biztonság három tényezője teljes mértékben megkülönbözteti a városi kerékpárt a többitől. A városi kerékpárokhoz tartozik a cruiser is.

Hová menjünk vele: rövid távok városi utakon, néhány kilométeres városi, országúti kirándulások.


A trekking kerékpár — a hibrid

A trekking vagy más néven a hibrid kerékpárok modelljei a városi és hegyi kerékpárok között helyezkednek el, ugyanis műküdésüket illetően egyesül bennük az említett két típusú kerékpár minden előnye, de ugyanakkor hátránya is. Egyrészt sokkal gyorsabb, mint a hegyi kerékpár, másrészt viszont a könnyebb vázszerkezet és a keskenyebb kerékgumi miatt nehezebben lehet vele egyensúlyozni, ezért nem igazán alkalmas hosszabb távú közlekedésre az erdei ösvényeken és mezei utakon. Ez a típusú kerékpár tökéletesen megfelel az alkalmi kerékpárosoknak. Kényelmesebb, mint az országúti kerékpár és hosszabb túrákra, kirándulásokra is kitűnően alkalmas.

Hová menjünk vele: hosszab kerékpártúrákra szilárd burkolatú utakon.


Országúti kerékpár

Az országúti kerékpárokat könnyen felismerheti keskenyebb kerekéről és hajlított kormányáról. Ilyen kerékpáron ülve különleges teljesítőképességének és gyorsaságának köszönhetően Ön is az utak ura lehet. Nagyobb és keskenyebb kerekei lehetővé teszik a gyors bringázást, anélkül, hogy nagyobb erőt kellene kifejtenie. A kormány ergonomiája lehetővé teszi a  változó pozícióban történő fogásokat, és egyben a kényelmes kerékpározást felegyenesedett testhelyzetben, de az agresszívebb, gyorsabb kerekezést is. Az országúti kerékpár megfelelő partnere lehet akkor, ha olyan helyen él, ahol a közlekedési infrastruktúra alkalmazkodik a kerékpárosok igényeihez.

Hová menjünk vele: hosszabb útvonalak szilárd burkolatú utakon.


BMX

A BMX rövidítés jelentése a Bicycle Motorcross elnevezésből származik, mely azt jelenti, hogy ez a kerékpár kimondottan a rövid távú versenyekre (cross) volt kifejlesztve, melyek általában terepen, agyagos, nem szilárd burkolatú pályán zajlanak, melyet mesterségesen kialakított dombok és kanyarok színesítenek. Ezeknek a kerékpároknak csak egy sebességi fokozata van, vázuk alacsony és kerekük 51-61 cm szélességű. A BMX kerékpár valóban sokat kibír, nagyon masszív és az egyes sportágakban történő célirányos felhasználása szerint különféle változatai léteznek.

Hová menjünk vele: motocross versenypályák terepen.

A kerékpárhoz megfelelő öltözék is szükséges. Vásároljon célszerű és olcsó öltözéket!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kerékpáros öltözetet?Oldal nyomtatása
Cikk megosztása