Tippek és tanácsok Mit kezdjünk a megmaradt csirkével? Próbálja ki a pirított csirkét!

Csirkehús

Az Európai Unió éves egy főre jutó húsfogyasztása átlagosan körülbelül 69 kilogramm és a legnépszerűbb a csirkehús, ennek az éves termelése sokkal gyorsabban növekszik, mint az egyéb típusú húsoknak. Főleg alacsony kalóriatartalma és jobb emészthetősége miatt kedvelt, de szív- és érrendszeri, idegrendszeri szempontból fontos ásványi anyagokat is tartalmaz. Ezenkívül számos telítetlen zsírsavat tartalmaz, és a sertéshústól eltérően csökkenti a koleszterinszintet, ezért ajánlott akár heti kétszer fogyasztani.

Mik a csirkehús előnyei?

  •  magas állati fehérjetartalom, sok aminosav, kollagén és elasztin
  •  könnyen emészthető
  •  minimális zsírtartalom és koleszterintartalom
  •  nagy mennyiségű B-vitamin
  •  alacsony kalóriatartalom

A csirke segít az immunrendszer erősítésében, a szívroham megelőzésében és normalizálja az anyagcserét.

Gyerekek és a csirkehús

A kisgyerekek már egy éves koruktól fogyaszthatnak csirkehúst, de ügyelni kell az elkészítésére és arra, hogy ne legyen túl fűszeres vagy sós. A legjobb, ha egy ízletes húslevessel vagy főtt csirkével próbálkozunk elsőre. A húst mindenképp vízben főzzük vagy pároljuk meg és vágjuk fel apró darabokra, így tálaljuk a kisbabánk számára.

Nők és férfiak

Kutatások azt mutatják, hogy a férfiak akár 57% -kal több húst esznek, mint a nők, akik jobban kedvelik a salátákat és édes ételeket. Érdekesség, hogy a férfiak elmondásuk szerint azért fogyasztanak sok húst, mert úgy vélik, hogy a megfelelő húsfogyasztás nélkül folyamatosan éhesek lennének.

A nőknek viszont a férfiakkal ellentétben nem nagy, szaftos hússzeletekre van szükségük a tányérukon, sokkal inkább sovány, vékony csirke és pulykahúsra vágynak, amit akár bele lehet kockázni egy friss salátába is.

Mit kezdjünk a megmaradt csirkével? Próbálja ki a pirított csirkét!

Mit készítsünk a megmaradt csirkehúsból?

Ha a vasárnapi ebédből megmarad némi csirkehús, két módon használhatjuk fel igazán jól. Készíthetünk belőle levest, vagy akár meg is piríthatjuk.

Csirke húsleves

A húsleves a legjobb természetes gyógymódok közé tartozik. Segít az allergia csillapításában, felmelegíti az egész testünket, kiváló a megfázásra, influenzára, hidratál, fontos kollagénnel, A, D és E vitaminnal látja el a testünket és eltávolítja a felhalmozódó méreganyagokat.

Pirított csirke

Ha a pirítás mellett döntünk, egy különösen finom, omlós húst kapunk. Sütés előtt a csirkét alaposan meg kell szárítani, hogy ne engedjen közben túl sok vizet. Ha a levesből már főtt húst pirítunk meg, akkor ez nem lesz probléma. Ehhez a gyorsan elkészíthető ételhez szinte bármilyen köret jól megy és az ízesítéséhez is csak a fantáziánk és a kamránk szabhat határokat. Ha kedveljük a klasszikus ízeket, adjunk hozzá például egy kis tejszínt és frissen őrölt borsot, zsenge spenótot.

Készíthetünk kisbabánknak is pirított csirkét, például egy répás-cukkinis pürével összemixelve.

Ha valami új receptet próbálnánk ki a klasszikus ízek helyett, akkor készíthetünk egy izgalmasabb csirkepaprikást hokkaido tökkel, amihez bátran használhatunk szinte bármilyen megmaradt csirkehúst.

Az egzotikus ízek kedvelőinek remek választás lehet a thai kesudiós csirkemell kókusztejjel, sütőtökkel és spenóttal.

Recept – pirított csirke padlizsánnal és kapribogyóval

Ha valami újdonságra vágyunk, próbáljuk ki a csirkemellet fahéjjal és friss fűszernövényekkel.

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. Vágjuk a padlizsánt kerek szeletekre, ízesítsük sóval és tegyük félre.
  2. Hámozzuk meg és szeleteljük fel a fokhagymát a csilipaprikával együtt, adjunk hozzá fahéjat, rozmaringot, kakukkfüvet, kapribogyót, és süssük meg olajban.
  3. Adjuk hozzá az apróra vágott lilahagymát, majd süssük kb. 15 percig, amíg karamellizálódni kezd.
  4. Töröljük le a padlizsánt konyhai törlővel, itassuk le róla a sót és felesleges folyadékot.
  5. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük össze a csirkehússal.
  6. Facsarjuk rá két citrom levét, adjunk hozzá fenyőmagot, félbe vágott koktélparadicsomot, öntsünk hozzá körülbelül 500 ml vizet és főzzük legfeljebb 30 percig.
  7. Tálaljuk friss bazsalikommal, az ízlésünknek megfelelő körettel és egy ízletes szósszal.

Forrás: farmersgirlkitchen.co.uk, theguardian.com


Publikálva: 9 hónapja
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása