Baba Óvodás Nagycsoportos óvodások éjszakai felébredése

Gyermeke tíz évig úgy aludt, mint egy angyal, de ezen a héten fent volt az éjszaka közepén sírva, kiabálva, vagy bemászva az Ön ágyába. Miért ébrednek fel most, amikor korábban olyan jól aludtak?

Félelmek és rémálmok

Gyermeke képzelőereje most, hogy idősebb lett, túl van hajtva, ami sok félelmetes gondolatot eredményez – különösen éjszaka.

Magyarázza meg, hogy – jóllehet az alapja valóságosnak látszik – félelmük igazából nem valódi, és nem fogja bántani őket. Jó ötlet figyelni a gyermekek által nézett TV-műsorokra is, hogy meggyőződjünk róla: azok megfelelnek az életkoruknak. Legalább a lefekvés ideje előtt fél órával már ne legyen TV-nézés.

Kiságyból felnőtt fekhelyre

Amint a kisgyermeke a kiságyat felnőtt fekhelyre cseréli, a változás bizonytalanságot vált ki. Próbálja meg, hogy nem fekszik az Ön ágyába, hacsak nem kész ezt rendszeresen megtenni – különben a kisgyermek elkezdi azt hinni, hogy ott aludhat! Legyen következetes – tehát ha azt akarja, hogy a saját ágyukban aludjanak, minden alkalommal küldje vissza őket a saját szobájukba.

Szünidő

A lefekvés ideje szünidőben lazább szokott lenni, ami nem rossz, mivel a gyermek megtanulja, hogy a szabályok különböző körülmények között eltérőek. Csak éppen állítsa vissza a régi szabályokat, amikor visszatérnek a korábbi viszonyok (mint például a saját ágyban alvás), hogy egyértelmű legyen a mondanivaló.

Éjszakai szobatisztaság

Sok hároméves még nem kész rá, hogy egész éjszaka ’visszatartsa’, de ha kisgyermekén éjszaka nincs pelenka, esetleg felkel éjszaka, ha WC-re kell mennie. Azzal segíti a „balesetek” előfordulását, ha bilit tesz az ágya mellé, nem beszél túl hosszan, és nyugodt marad.

Otthoni változások

Nagy változások, mint például költözés, kapcsolati feszültségek vagy egy új kisbaba, hatással vannak az egész család alvási szokásaira. A fiatal gyermekek érzékenyek a szülők hangulatára, tehát ne csak úgy tegyen, hogy minden rendben van – gyermeke tudni fogja, hogy nincs minden rendben. Próbálja egyszerűen elmagyarázni a helyzetet, és erősítse meg a gyermekben, hogy nem ő a hibás. Legyen kész az extra figyelemigényre, és álladóan mondja el a gyermeknek, hogy szereti őt.

Csillagtérkép varázslat

Könnyebb változtatni a szokásokon, amikor a gyermek három évesnél idősebb – jobban megérti a szülői elvárásokat és reagál a jó magaviseletért kapott dicséretre.Egy csillagtérkép nagyszerű módja, hogy ismét kialakítsuk a megfelelő alvási szokásokat. Egyszerűen írja le a hét napjait egy darab papírra, és minden nap mellett hagyjon helyet egy öntapadó címkének, majd hagyja, hogy kisgyermeke kidíszítse a lapot saját kedvenc matricáival. Válassza ki a legfontosabb megváltoztatni kívánt szokást, mint például azt, hogy éjszaka átmegy az Ön szobájába, és ha megteszik, amire kérte őket, a következő reggel elhelyezhet egy matricát – ez a számukra kisebb jutalom. Az első néhány napon biztosítsa, hogy kiérdemelnek legalább egy matricát, mivel a látható eredmények bátorítják őket. Ha nem járnak sikerrel hagyjon ki egy üres helyet, és bíztassa őket, hogy másnap próbálják meg újra.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása