Egészséges életmód Egészség Pattanjunk bátran a nyeregre!

A kerékpárok népszerűsítése a napjaink szennyezett városaiban és zsúfolt parkolóiban rendkívül időszerű témának számít. A kerékpározás olcsó és környezetbarát közlekedési mód, időt takarít meg, segít a zsírégetésben, erősíti az egészséget, és növeli a tüdő kapacitását. Sokakat azonban visszatart a kerékpározástól az, hogy tartanak a kellemetlen esésektől és sérülésektől, a hátfájástól vagy például az aranyértől és a visszerektől. Tudjon meg többet a kerékpározás előnyeiről, és arról, mit kell tennie annak érdekében, hogy a minimumra csökkentse azokat a kockázatokat, amelyek ezzel a nagyszerű sporttal járnak!

A kerékpározás 15 előnye

Ismerje meg a kerékpározás 15 előnyét. Jobb kapcsolatok és teljesítmény

Kezdjük azzal, hogy közelebbről megnézzük a kerékpározás előnyeit, amelyekből igazán nagyon sok van.


A kerékpározás boldogabbá tesz minket

Jelenleg számtalan bizonyíték utal arra, hogy az aktív életmódot folytató egyének jobban érzik magukat, mint azok, akik szinte egyáltalán nem mozognak. A sport ugyanis számos irányban javítja a közérzetünket – endorfinokat, vagyis „boldogsághormont” és adrenalint szabadít fel a vérbe, az új célok elérése növeli az önbizalmunkat, segít a gazdagabb közösségi hálók kiépítésében, elrendezi a gondolatainkat és összességében javítja az egészségünket. Ez már elég ok ahhoz, amiért érdemes kerékpárt vásárolnunk.


Tipp: Öltözzön fel a kerékpárjához az F&F nagyszerű sportkollekciójával!

Kerékpározással a civilizációs betegségek ellen

A kerékpározás növeli a pulzusszámot, a vér így gyorsabban kering a szervezetünkben, emellett égeti a kalóriákat, és ezzel csökkenti a túlsúly kialakulásának kockázatát. Mindezzel jelentősen csökken az olyan szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye, mint a magas vérnyomás vagy az infarktus, és egyúttal a rák megelőzésében is segít. A kerékpározással az álmatlanság ellen is küzdünk, főleg a szorongás csökkentésének köszönhetően, amely a zavartalan alvás egyik legfőbb kiváltó oka. Ezenkívül a fizikai aktivitás a felső légutak jobb egészségéhez és ezáltal a nátha és az influenza megelőzéséhez is hozzájárul.


Kerékpárral a szebb alakért

Ha szeretné magát formába hozni, és ledobni néhány kilót a nyárig, a kalóriabevitelnek alacsonyabbnak kell lennie a leadott kalóriák mennyiségénél. A kerékpáron megközelítőleg 400–1000 kalóriát égetünk el óránként – az intenzitástól és a fizikai állapotunktól függően. A zsírégetés így magától megy majd, és ha az étrendjét is a hobbijához igazítja, az eredmények nem sokáig váratnak majd magukra. A kerékpározás azonban nemcsak zsírégetésre és fogyásra alkalmas, de az izomépítést is elősegíti. Főleg a fenék, comb, csípő és a boka környékén. Ha csak kisebb alakformálásra vágyik, a kerékpározás a megfelelő választás az Ön számára.

Fogyjon le kerékpárral - a kilók leadásának 5 alapelve

Szeretne hatékonyabban fogyni a kerékpár segítségével? Tartsa be a következő 5 alapelvet!

Olcsó kerékpár kontra drága autó

Ön tudja, mennyibe kerül egy autó fenntartása? Biztosítás, javítások, üzemanyag, tisztítás, parkolási bírság... Nem kis összegbe, az már biztos. Mindehhez nap mint nap temérdek időt kell eltöltenie vele a dugókban. Ha csak egy kis esély is van rá, próbálja meg lecserélni ezt a drágább és stresszesebb közlekedési eszközt a kerékpárra. Azt csak az Ön energiája hajtja, a munkába minden nap lelkesen, éberen és a reggeli teljesítményével megelégedve érkezik majd. Emellett nem kevés pénzt is megtakarít, mivel a kerékpár az autóval szemben olcsó és szinte mindannyiunk számára elérhető közlekedési eszköz.

A kerékpározás nagyszerűen hangzik, ugye? De nem szabad megfeledkeznünk a sötét oldaláról sem, amely balesetekkel, hátfájással vagy a városi szennyezett levegő belélegzésével jár. De valóban ilyen rossz a helyzet, vagy mindez könnyen megelőzhető?


A kipufogógázok nem jelentenek olyan nagy problémát

Sokan azt állítják, hogy a kerékpárosok az utakon hatalmas mennyiségű kipufogógázt lélegeznek be, ezért a kerékpározás valójában egészségtelen. De épp az ellenkezője igaz, és tények szólnak a kerékpár népszerűsítése mellett. Ugyanis bizonyítást nyert az, hogy az autót vezető személyek a folyamatos autóforgalomban 5-ször nagyobb mértékben vannak kitéve a kipufogógázoknak, mint a kerékpárosok.

Mit tegyünk a hátfájás ellen

A kerékpárosok általában erősebb lábizmokkal rendelkeznek, viszont a törzsük már nem olyan edzett, hogy „kordában tudja tartani” ezt az erőt. Emiatt gyakran fordulnak elő náluk a hát alsó részében és a csípőben megjelenő fájdalmak, kerékpározáskor pedig akár görcsök vagy fáradtság is jelentkezhet. Hogy ezt megelőzzük, gyakran nyújtsuk a hátunkat, ülve és állva egyaránt, és leginkább a hát alsó részét erősítsük. Ezzel enyhítjük a fájdalmat, és elmúlna.

Készítse fel szakszerűen kerékpárját a szezonra!

Készítse fel a kerékpárját az új szezonra a szakértő tanácsaival

Előzzük meg a baleseteket egyszerűen és ésszel

A kerékpáron, akárcsak az autót vezetve, számítanunk kell arra, hogy a másik vezető nem lát bennünket, ezért fokozott figyelmet kell rá fordítanunk. Az alábbiakban néhány biztonsági tippet olvashat, amelyeket a kerékpározás során minden körülmény között be kellene tartanunk.


  • Viseljünk élénk színű ruhát, fényvisszaverő és védőelemeket, a kerékpár és az út legyen megfelelően megvilágítva.
  • Tartsunk megfelelő távolságot az autóktól, és ha többen kerékpározunk, mindig egymás mögött, soha ne egymás mellett haladjunk.
  • Legyünk előrelátók – kezünkkel jelezzük a megtenni szándékolt műveletet, fékezzünk lassan, veszélyes helyzetekben pedig létesítsünk szemkontaktust a többi gépkocsivezetővel.
  • Mindig tartsuk be a közúti közlekedés szabályait.
  • Úton való haladáskor soha ne legyen rajtunk fülhallgató. Hallanunk kell, ami körülöttünk történik.
  • Rendszeresen ellenőrizzük a kerékpárunkat. Győződjünk meg arról, hogy a kerekek kopástól vagy lyukaktól mentesek, felfújtak, továbbá ellenőrizzük a fékeket, kenjük meg a láncot és az áttételeket.
  • Viseljünk sisakot, védőszemüveget és védőkesztyűt. Soha nem tudhatjuk, mikor jönnek jól.


Források: cyclingweekly.com, betterhealth.vic.gov.au, ncbi.gov

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása