Tippek és tanácsok Saláta: befőttes üvegben

Talán sosem derül ki, kinek köszönhetjük a szeletelt zöldség és hozzávalóinak befőttes üvegbe történő rétegezésének forradalmasító ötletét. A zöldségsaláták imádói szerint ez az ember biztosan géniusz volt. Az alapelv egyszerű: a saláta egyes összetevőit meghatározott sorrendben rakjuk egy befőttes üvegbe. A siker titka éppen a rétegek helyes sorrendjében rejlik. A befőttes üvegbe rakott salátát napokkal előre is elkészítheti, viszont ilyenkor számolnia kell azzal, hogy a zöldségben lévő értékes tápanyagok mennyisége jelentősen csökken. Ennek ellenére ez az elkészítési módszer az egészséges táplálkozás szakértőjének, Zuzana Pavelková Šafářovának is szimpatikus: „Véleményem szerint ez egy szuper ötlet, különösen azok számára, akik munkahelyükre otthonról viszik az ebédet, vagy akik sokat utaznak. Az így elkészített, szépen rétegezett saláta szemet gyönyörködtető látvány, s talán még a megrögzött salátaellenzőket és a gyerekeket is zöldségevésre csábítaná.“


A befőttes üveg tovább megőrzi a frissességet

Ideális, ha az elkészített salátát lezárható befőttes üvegbe tesszük, mivel az üvegben tovább friss marad a zöldség. A csavaros tetővel zárható befőttes üveg praktikusabb, mivel biztonságosan zár és akkor sem csurog ki belőle semmi, ha az üveg eldől. Ráadásul, ökológiai szempontból sokkal előnyösebb az üveg, mint a műanyag, sőt, még tisztítani is egyszerűbb.

Hasonlóan jó, vagy talán még jobb választás a porcelán edény is. „A szeletelt zöldség fokozatosan veszít értékes tápanyagaiból, különösen akkor, ha fénynek van kitéve. Az elkészített salátát hűvös és sötét helyen kell tárolni, szállításkor pedig védeni kell a napfénytől,“ tanácsolja a Tesco táplálkozási tanácsadója.


Rázzuk össze, de ne keverjük!

A befőttes üvegben lévő saláta további előnye, hogy az egyes hozzávalók összekeveréséhez nincs szükség másik edényre. A lezárt befőttes üveget egyszerűen csak fordítsa fel és a salátaöntet szépen becsordogál az egyes rétegek közé. Ezután már csak kissé össze kell ráznia és akár a parkban, egy padon ülve is fogyaszthatja ízletes salátáját.

Ötletünk: A salátát egyszerűen csak borítsa ki a befőttes üvegből egy tálba. Az egyes rétegek az öntettel isteni látványt nyújtanak.


Saláta: befőttes üvegben

Hogyan rétegezzük salátánkat a befőttes üvegben?

Nézzük, vajon mi a titka a befőttes üvegbe zárt saláta garantáltan friss ízének? A főszabály: a rétegezésnél a legnedvesebbtől haladunk a legszárazabb felé, a legnagyobbtól a legkisebb felé és az üveg tetejére kerüljenek a salátalavelek. A főtt élelmiszereket hidegen rakjuk a befőttes üvegbe.

Az egyes rétegeket az üvegbe helyezés irányában tüntettük fel, tehát az aljától felfelé.

1.      Öntet (dresszing)

Az üveg aljára kerül a salátaöntet. Ez azért fontos, hogy ne áztassa el a saláta további hozzávalóit és a zöldség tovább friss maradjon. Öntetnek használhat ízlése szerint 2-3 evőkanál balzsamecetet, olívaolajat vagy krémes szószt. A sűrűbb öntetnek több idő kell ahhoz, hogy fogyasztás előtt becsordogáljon az egyes rétegek közé és valamivel erősebben kell majd összerázni az üveget.    

2.      Nagyobb méretű, szilárd darabok

Második rétegként jöhet bármi, aminek kimondottan jót tesz az öntetben történő pácolódás. A nagyobb darabokból álló összetevők megvédik a saláta felső rétegeibe kerülő, puhább összetevőket attól, hogy elázzanak az öntetben, még mielőtt sor kerülne az evésre. Ez lehet:

3.      Kisebb darabok és puha összetevők

Az előző, nagyobb darabokból álló rétegre helyezze a kisebb darabokat, melyeknek szintén nem árthat egy kis öntet, például:

4.      Tészták, gabonafélék

A következő rétegbe olyan összetevők kerülnek, melyeknek már szárazon kellene maradniuk. Ilyenek a:

5.      Fehérjék

A következő réteget állati eredetű élelmiszerek alkotják, melyeknek nem tesz jót, ha az öntetben áznak:

6.      Salátalevelek, kisebb mogyorófélék és magvak

A saláta tetejére kerülnek az olyan hozzávalók, melyek az öntetben eláznának. Helyezze az üveg tetejére a mogyorót és a magvakat, hiszen mindenki ropogósan, nem puhára ázva szereti ezeket.

Végül, jöjjön az utolsó réteg:


Legyen kreatív és kísérletezzen saját rétegezési ötleteivel!


A saláták üvegbe történő rétegezésére nem létezik szigorú szabály. Az sem szükséges, hogy salátája tartalmazza az összes előírt réteget. A legfontosabb a második, nagyobb és szilárdabb darabokból álló réteg betartása, mely elkülöníti az öntetet a saláta többi rétegétől és magába szívja az öntet ízét, s legvégül a salátalevelek hozzáadása.


Merítsen ötleteket saláta receptjeinkből!


Forrás: www.zuzanasafarova.cz, jamieoliver.com, buzzfeed.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása