Tippek és tanácsok Sárgabarack és őszibarack dzsem és befőtt legjobb recepjtei

Barackot, vagy cseresznyét enne akkor, amikor reménytelenül vége van a szezonnak? Egész télen élvezheti a lédús gyümölcs ízét, ha elrakott belőle. Az édes sárgabarack és lédús őszibarack megismételhetetlen ízét kompótok befőzésével és dzsemek főzésével őrizhetjük meg, melyek a legkedveltebb módszerekhez tartoznak. Ma már a kompótokat nem csupán a klasszikus fazekakban, de sütőben, mikrohullámú sütőben, és mosogatógépben is tartósíthatunk dunsztolással. Kedvelt a szárított sárgabarack is.

Számtalan receptet találhat sárgabarack és őszibarack kompótra, dzsemre. Mi a nagymama klasszikus receptjeiből és az ízek frissítéseként valami egzotikusból is válogattunk.

A sárgabarack és az őszibarack befőzése

A befőzéshez válasszon érett, de még kemény, hibátlan sárgabarackot és őszibarackot, melyen nem mutatkoznak a kezdeti rothadás jelei. A gyümölcsöt mossa meg, levélnyelét távolítsa el, vágja félbe, a magokat vegye ki. Az őszibarackot elteheti félben, vagy negyedekre vágva is. Tetszés szerint hagyhatja héjában, vagy hámozza meg, mint a paradicsomot – egy pillanatra tegye őket forró vízbe, majd ezután rögtön jéghideg vízbe. A héja nagyon könnyen lejön.

A befőttes üveg kétharmad részét szorosan töltse meg a gyümölccsel, öntse le a sziruppal, az üveg szélét alaposan törölje meg és száraz sterilizált  tetővel zárja le, majd dunsztolja ki (gőzölje).

Dunsztolás (gőzölés) fazékban
A befőttes üvegeket helyezze úgy a fazékba, hogy egymással ne érintkezzenek és félmagasságig öntse fel vízzel, majd a gyümölcs keménységétől függően dunsztolja 20-25 percig  95 °C-on.

Dunsztolás (gőzölés) sütőben

A sütőben való dunsztolás a fazekas módszerrel együtt a klasszikus tartósítási módszerek közé tartozik. Az egyforma méretű és egyformán megtöltött befőttes üvegeket helyezze a sütőpléhre egymásról kb. 3 cm távolságra.  Nem szabad, hogy egymáshoz érjenek, mert megpattanhatnak. A pléhre öntsön kb. 1 liternyi vizet (kb. 2 – 3 cm magasságban) és helyezze a sütő alsó rácsára. Kapcsolja be a sütőt alsó melegítésen 170 °C-ra.  Amikor az üvegekben elkezdődik a buborékok képződése, csökkentse a hőmérsékletet 100 °C-ra és a gőzölést folytassa még kb. 10 percig. Ezután még 5 percig hagyja a sütőben, majd vegye ki.  

Ha sütőben dunsztol, tartsa be a recept szerinti és a sütő gyártójának utasításait.

Dunsztolás (gőzölés) a mosogatógépben

Ez egy nem hagyományos, de sok háziasszony által a gyümölcsök és zöldségek tartósításának dícsért módszere. A megtöltött üvegeket helyezze az alsó kosárba. A felsőbe csak kisebb üvegeket tegyen, vagy kevesebb nagy üveget, nehogy a mosogatógép túlterhelését és meghibásodását okozza. Az üvegeket helyezze el egymástól kb. 3 cm-re és kapcsolja be a fazekak hosszú mosóprogramját.  Legjobb így tenni este és reggel csak kiszedi a kész kompótokat. A program befejezése után is kiveheti az üvegeket, de akkor fordítsa tetejükkel lefelé és takarja be meleg takaróval.

Próbálja ki sárgabarack és őszibarack kompót receptjeinket!

Klasszikus sárgabarack kompót

A megtisztított és befőttes üvegekbe rakott barackokat öntse le  cukros lével, az üveg felső szélétől 3 cm magasságig.  A szirupot úgy készítheti el, hogy 1 liter forró vízben elkever 700 g cukrot. Az üvegek széleit törölje szárazra, zárja le és dunsztolja.

Gyors sárgabarack kompót

Az üvegekben levő barackra szórjon egy kanál cukrot, az üveg felső szélétől 3 cm magasságig öntse fel vízzel és dunsztolja.

Sárgabarack kompót cukor nélkül (sóval)

Ez hihetetlenül hangzik, de egy gramm cukor nélkül is lehet édes kompótja. Az üvegekben levő barackra egyszerűen szórjon egy csipetnyi sót és öntse le átforralt forró vízzel. A gyümölcs saját édes íze kb. két hónap alatt érik meg a kompótban.

Téli sárgabarack kompót

A kompótnak jellegzetes karácsonyi ízt ad egy rúd fahéj, két csillagos ánizs és három szegfűszeg, melyeket a szirupba kell tenni.  

Őszibarack kompót

Ugyanúgy készítheti el, mint a sárgabarack kompótot, a szirupba elég 500 gramm cukor.

Őszibarack kompót zöldcitrommal (lime)

Felfrissíti a barack ízét a vegyileg nem kezelt zöldcitrom leve és héja. A levét tegye a cukros szirupba és egy darabot a héjából pedig az üvegben levő barack közé.  

Őszibarack kompót rummal

Két kiló barackhoz 220 g kristálycukorra lesz szüksége. A felszeletelt gyümölcsöt egy tálban keverje össze a cukorral, szórja a befőttesüvegbe, kétharmad részét öntse fel rummal. Dunsztolja 85 °C-on 25 percig.

Vagy készítsen dzsemet sárgabarackból és őszibarackból!

Kitűnő sárgabarack dzsem receptje a nagymamától

Számtalan sárgabarack dzsem receptje létezik. Ez egy hagyományos recept, ezért lehet, hogy kicsit munkaigényesebb, de annál finomabb. Ehhez egy kiló barackhoz 60 dkg cukorra és egy kiskanál citromsavra lesz szüksége. A barackokat tisztítsa meg, vágja fel, egy edényben keverje össze a cukorral. Másnapig hagyja állni. A barack levet ereszt. Kézi  mixerrel mixelje megfelelő állagúvá és főzze állandó keverés mellett. Mihelyt a barack besűrűsödik, tegye hozzá a citromsavat, keverje el, szedje le a habot és egy tányérkára tegyen egy  kiskanálnyi dzsemet, hogy megállapítsa, mennyire sűrű. A megfelelő sűrűségű dzsemet szedje előmelegített üvegekbe, zárja le és tetejükkel lefelé állítva takarja le és hagyja hűlni.  

Próbáljon ki valami újat.!

Őszibarack dzsem Gelfix-szel

Az őszibarackot először hámozza meg – tegye forró vízbe, majd ezután hideg vízbe és így könnyen leszedheti a héját. Egy kiló barackhoz 1 kg cukorra cukorra és egy kiskanál citromsavra lesz szüksége.  A barackot vágja fel, mixelje el, keverje össze a cukorral és a citromsavval és állandó keverés mellett főzze addig, míg nem lesz sűrű. A habot szedje le. A forró dzsemet tegye üvegekbe, zárja le és tetejükkel lefelé állítva hagyja hűlni.

Ötlet: Ha egy tányérkára egy  kiskanálnyi dzsemet tesz és kanállal egy kis vájatot húz benne, s ha ez nem folyik össze, akkor készült el a dzsem.   

Forrás: konzervovanie.sk, zena.sk, aktuality.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása