Tippek és tanácsok Spagetti, orzo, ravioli: Ismeri a tésztákat alakjuk szerint?

A tészta önmagában nagyon egyszerű étel. Elkészítéséhez elég a liszt és a víz, esetleg tojás. S ebből lesz a – metélt, spagetti, kagylótészta, masnitészta, karikák, fülecskék, csövecskék, kígyótészta, betűtészta, csillagtészta... Még nagyon sokáig sorolhatnánk.  A tészta bölcsőjében, Olaszország egyes régióiban ugyanazon alakú tésztának más-más neve van, sőt az elnevezések városonként is  változnak.  

A tészták típusai

A tészták változatos külseje nemcsak a szemek gyönyörködtetését szolgálja. A vastagságuk, méretük és alakjuk lehetővé teszi elkészítésük számos variációját szószokkal, levesekkel, húsokkal, zöldségekkel és salátával kombinálva.

Ezért, ha jól ismeri a tésztákat, az elkészítésük is könnyebben fog menni és Önnek is jobban fognak ízleni.  

A mintegy 300 fajta tésztából azokat választottuk ki, melyek nálunk is többé-kevésbé szokványosak.   

Spagetti, orzo, ravioli: Ismeri a tésztákat alakjuk szerint?

Spagetti

Talán ez a legismertebb tészta, amit nálunk túróval, vagy mákkal eszünk, de eredeti változata paradicsomos-húsos mártással készül. Villára tekerve kell fogyasztani. A kanál az „amatőrök“ számára van.

A vékonyabb spagetti neve spaghettini, a lapos spagetti a linguine, az üreges a makaróni vagy bucatini. Ezek sülten is ízletesek.

Főzés előtt a hosszú tésztákat ne törje ketté. A forrásban levő vízben néhány pillanat alatt megpuhulnak és beleférnek az edénybe.

Pappardelle vagy Fettuccine

A Toszkánából származó széles tojásos tésztát laktató húsos szószokkal tálalják. A vékonyabb lapos metélt a tagliatelle, a gömbölyűbb a linguine.

Farfalle

Neve az olasz „lepke“ szóból ered, s már biztosan Ön is sejti, hogy ezek azok a dekoratív lepkék illetve masnik, melyek oly jól mutatnak a salátákban.

Fusilli

A rövid orsótésztát tejfölös szószokkal tálalhatja.  Jót mutatnak salátákban is, illetve sülve. A fusilli bucati jelentése hosszú orsó.

Conchiglioni

A nagy kagylótészta ideális hústöltelékkel való megtöltésre, vagy sütésre, a kisebbek pedig húsok és tejfölös szószok mellé körítésnek.

Gnocchi

Ez az elnevezés már sokakat próbára tett. Helyes kiejtése „nyokki“ és ez nem más, mint krumplis tésztából készült kis knédlicskék, elsősorban sűrű szószokhoz.  

Orecchiette

A „kis kagylócskák“ apró kagyló alakú tészta. Húsból és zöldségből készült nehezebb szószok mellé tálalja.   

Orzo

Nagyon könnyen összetéveszthető a rizzsel.  Levesekbe, salátákba, de minden fajta zöldség mellé is köretnek használják.  

Penne

Ez a csőtészta mindkét végén ferdén van levágva, ami ideális forma a legtöbb szószhoz.  A rigatoni közepes hosszúságú, végein merőlegesen vágott csőtészta.

Ravioli

A ravioli sajttal, hússal, zöldséggel, vagy tenger gyümölcseivel töltött tészta. Szószokkal tálalják, vagy levesekbe teszik, illetve csak meglocsolják olívaolajjal.  

Tortellini

Hússal vagy sajttal töltött kicsi párnácskák.  

Lasagne

Nagyon széles, lapos tészta, melyet hússal vagy zöldséggel rakott tésztaként készítenek paradicsommártással és besamelmártással megsütve.  Sütés előtt nem főzik.

Cannelloni

A nagy csőtésztát hússal, illetve zöldséggel töltik és a lasagne-hoz hasonlóan sütőben sütik.

Hogyan kell helyesen főzni a tésztákat?

Talán hallotta már, hogy a helyesen megfőtt tészta állaga „al dente“, tehát „fogkemény“. Ez azt jelenti, hogy nem teljesen puha, de belseje leményebb, amit szét kell harapni.

Egy adag tészta mennyisége 100 gramm és erre a mennyiségre egy liter sós vizet számoljon.  A tésztát mindig forrásban levő vízbe tegye és a használati utasítás szerint főzze.  A megfőtt tésztát szűrje le, de ne öblítse, hanem csepegtesse le és esetleg keverje el egy kevés olívaolajjal.   

Forrás: plated.com, zena.sme.sk, wikipedia.org

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása