Egészséges életmód Relaxáció Tavaszi kert márciustól májusig

Ha március, akkor takarítás!

 

Márciusban az első és legfontosabb feladat a kert alapos kitakarítása, a talaj felásása és a megfelelő trágyázás. Kezdje azzal, hogy megszabadítja kertjét az őszi levelektől és a többi felesleges zöldhulladéktól. Ezután térhet rá a talaj felásására és levegőztetésére, hogy aztán végül megfelelő trágyázással javíthassa a termékenységét, hogy a növények biztosan hozzájussanak majd a megfelelő ásványi anyagokhoz.


A hónap második felében ültetheti ki a díszcserjéket, sövényeket és rózsákat. Ezzel egyidejűleg elvetheti például a gyökérzöldségek, a paradicsom, a retek és a karfiol magjait. Mindenképpen nézzen körül a gyümölcsösben, és ellenőrizze, nem támadták-e meg a fákat kártevők. Ha szükséges, használjon speciális permetezőszereket.


Márciusban jön el a csonthéjas termésű gyümölcsfák, mint a cseresznye, a szilva, az őszi- és a sárgabarack oltásának ideje is. Hogy az állatvilágra is vigyázzon, helyezzen a fák nagyobb ágaira madáretetőket, a meglévő fészkeket ne távolítsa el!

Sok balkonnövény akad, amit a hónap végén el is vethet a virágládákba. Ne felejtse el ezzel megvárni a reggeli fagyok végét!


Április – a sziklakert ideje

 

Áprilisban a kertje megtelik friss nárciszokkal és tulipánokkal, a fák pedig egymás után hozzák a friss, fiatal leveleket. Ideje felszámolnia az ágyások fagyvédelmét.

Gondoskodjon a gyümölcsfákról: lazítsa fel, majd trágyázza a törzsük tövében a talajt. Ne felejtse, hogy a díszcserjéket, sövényeket és rózsabokrokat rendszeresen meg kell metszenie. Áprilisban a legjobb elültetni a nagyobb, fás szárú növényeket és felfrissíteni a sziklakertet. Tisztítsa meg a köveket, távolítsa el az elszáradt, elhalt növényeket, és ültessen a helyükre újakat.


Ássa fel és trágyázza meg az évelők ágyásait. Elültetheti a szőlőt, a hónap végén pedig – ha melegre fordult az idő – az epret. Ekkor már a virágtartókat is kiköltöztetheti a szabadba.


Májusi dugványok – és az első termés

 

Májusban csupa öröm a kerti munka! A fák virágba borulnak, növekedésnek indulnak a növényeink, egyre tarkábbá válik a kert, néhány zöldség pedig, mint a spenót, a retek és a saláta meghozza első termését.

Ültesse el az egy- és kétnyáriakat, a dáliákat, a kardvirágokat és a többi virágot.

Permetezzen le minden gyümölcsfát és bokrot. A korábban elvetett palántákat most kiültetheti a kertbe. A magról nevelt növényeket védje geotextillel.

Gondosan öntözze az epret, hogy édes, piros gyümölcsei néhány hét múlva biztosan megjelenjenek.

A május nem csak a dugványozás, a metszés, a rendrakás és más kerti munkák ideje. Ne felejtse el eltávolítani az összes gazt, fellazítani a talajt és trágyázni sem. Gondoskodjon a gyepről, és fejezze be a gyümölcsfák oltását.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!