Tippek és tanácsok Teszt: Mit tud a steakről?

Túlterjednek-e a steakkel kapcsolatos ismeretei a tányéron feltálalt  steaken? Tesztünk kilenc kérdésével felmérheti tudását! 

1.
A marha steak egy marhahús szelet, amihez azonban nem elég csak levágni egy darabot a marhahúsból. Némely szarvasmarha fajtát kizárólag minőségi steak húsa miatt tenyésztenek. Ezek egyike látható a képen. Ennek az omlós, enyhén márványozott húsú, tenyésztésre igénytelen fajta bika neve:

Teszt: Mit tud a steakről?

A) Wagyu

B) Angus

C) Charolais


2. Steak készítésekor nem mindegy, hogy milyen típusú húst használ. Ne készítsen steaket:

A) farokból

B) hasaaljából

C) hátszínből


3. Az egyes steakfajták elnevezése világszerte különböző, de nagyrészt azonban megegyezőek. A legnagyobb eltérések az európai és az amerikai elnevezések között vannak. Van azonban egy steak, melyet mindenhol azonos néven ismernek, mivel a benne levő csont alakja után van elnevezve.

Teszt: Mit tud a steakről?

 Ez a :

A) Flank steak

B) Rump steak

C) T-bone steak


4. A következő steak jellegzetes „vonása“ a következő – a közepén levő erőteljes zsírréteg zsaftos, telt ízt ad a húsnak.

Teszt: Mit tud a steakről?

A jellegzetes zsírszemes steak neve:

A) Strip steak

B) Wagyu

C) Rib eye


5. A steakhús akkor a legízletesebb, ha jól megérlelődött. A húst nedves, vagy száraz érleléssel érlelik. A száraz érlelés érlelő kamrákban szigorú feltételek mellett történik, melynek eredménye  alacsony víztartalmú omlós, tökéletes aromájú hús, mely  nyelvünkön szinte szétolvad. A marhahús érlelési ideje száraz érlelési módszerrel legkevesebb:

A) 3 nap

B) 14 nap

C) 28 nap


6. Minden „steak-imádó“ más-más  sütési  fokozaton kedveli a steaket. Legkedveltebb általában a medium rare.  Az enyhén átsütött steakkel még az alkalmi fogyasztók is megbirkóznak. A medium rare a képen sorrendben a :

Teszt: Mit tud a steakről?

A) második

B) harmadik

C) negyedik


7. Az átsütés fokozata a hús vastagságától és a sütési időtől is függ. Egy átlagos, kb. 2,5 cm vastag steak mindkét oldalán történő 3 perces sütésével a következő fokozatot éri el:

A) Rare

B) Medium rare

C) Medium


8. Az amerikai Texas államban levő The Big Texan Ranch étteremben megpróbálhatja felállítani a steak-evés rekordját. Itt ugyanis egy kiadós darab húst tálalnak fel Önnek körítéssel együtt. A Big Texan steak súlya:

A) 2,04 kg

B) 2,50 kg

C) 2,17 kg


9. Ha már a rekordoknál tartunk – mit gondol, mennyibe kerül a legdrágább steak?

Neve A5 Kobe strip steak és az ára:

A) 350 USD (99 690 forint)

B) 703 USD (200 230 forint)

C) 984 USD (280 265 forint)


A helyes válaszok:

  1. B) Angus (Aberdeen Angus, Black Angus)
  2. A) farok húsa
  3. C) T-bone steak
  4. C) Rib eye
  5. B) 14 nap
  6. B) harmadik
  7. B)medium rare
  8. A) 2,04 kg
  9. A) 350 USD
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása