Tippek és tanácsok Tuti tippek spenóttermesztéshez

Így neveljünk magról spenótot

Ha úgy döntünk, hogy spenóttermesztésbe fogunk, először is készítsünk elő egy kisebb cserepet. Szórjuk bele a földbe a magokat kb. 2 cm mélyen. Az apró hajtásoknak 5-14 napra van szükségük ahhoz, hogy kibújjanak, attól függően, hogy milyen fajtájúak. Amikor minden száron van már 2-3 levél, a növények készen állnak arra, hogy átültessük őket egy nagyobb cserépbe.

A tökéletes cserép titka

Ahhoz, hogy nagyra nőhessen a spenótunk, megfelelő cserépre van szüksége. Válasszunk olyat, ami kb. 15-20 cm mély, és elég széles. Az már rajtunk múlik, hogy több kisebb cserépbe ültetjük a palántákat, vagy inkább egy hosszúkás ládába tesszük őket. 

Fontos a távolságtartás

A spenótmagokat kb. 8 cm-es távolságra ültessük el. Ha a növekedés korai szakaszában már lecsipkedjük a leveleket, akkor csökkenthetjük az ültetési távolságot 5 cm-re.

A gondozás legfontosabb szabályai

 • Ha ősszel kezdünk bele a spenótnevelgetésbe, helyezzük a palántákat napos helyre. Ilyenkor a nappalok rövidebbek és kisebb a sugarak ereje, így a növények jól tűrik a közvetlen napfényt.
 • A tavaszi vagy nyári ültetés során a cserepeket tegyük inkább árnyékos helyre, védve a tűző napsugaraktól, így elkerülhetjük, hogy megégjenek a palánták levelei.
 • A forró nyári napon kizárólag árnyékban tartsuk a növényeket.
 • A termesztéshez használjunk magas minőségű virágföldet, ami gazdag szerves anyagokban. A talaj textúrájának morzsásnak és agyagosnak kell lennie.
 • A cserépben történő spenótnevelésnél nagyon fontos, hogy a talajnak jó legyen a vízelvezető képessége.
 • A talaj ph értékének semlegesnek kell lennie.
 • Bizonyosodjunk meg róla, hogy a spenót rendszeresen locsolva van, de nincs elárasztva. Ez ugyanis a gyökér rothadásához és különböző gombás megbetegedésekhez vezethet. Kerüljük e levelek nedvesítését is.
 • Fontos, hogy olyan cserépbe ültessünk, amelyen vannak lyukak a víz elvezetése érdekében.
 • A spenótmagok akár már 4 fokban is képesek kicsírázni, de a meleget is jól viselik.
 • A legoptimálisabb hőmérséklet a számukra 10 és 27 fok között van.
 • A spenót nem igényel különleges gondoskodást. Rendszeres öntözés, műtrágyázás és jó minőségű föld. Ez a spenóttermesztés kulcsa.

Betakarítás és tárolás – erre figyeljünk

A spenót leginkább tavasszal és ősszel növekszik, nyáron hajlamos a fakulásra és kiszáradásra.

A spenótot két különböző állapotban lehet leszedni:

 • bébispenótként,
 • érett spenótként.

A spenót a csírázás után 37-50 nappal készen áll a betakarításra, a tenyésztési körülményektől és a fajtától függően. A fiatal leveleket már a növekedés kezdetén le lehet szedni, ekkor beszélhetünk bébispenótról. A bébispenótnak zsenge íze van, jól passzol salátákba vagy smoothie-kba. Meg is főzhetjük, de úgy értékes tápanyagokat veszíthetünk. A fiatal levelek szárát is meg lehet enni, mert puhák és ízletesek.

Az érett spenótot később, általában a csírázást követően 50 nappal szedik le. Ebben a formában a spenót különösen alkalmas a főzésre. A leveleket alaposan meg kell mosni, és meg kell szabadulni a kemény részektől, különösképp a száraktól. Ezután megpárolhatjuk vajon vagy olajon, majd köretként tálalhatjuk, esetleg készíthetünk belőle szószt vagy felhasználhatjuk töltelékhez. Le is fagyaszthatjuk, nem fog tönkre menni.

Spenótos finomságok

Tuti tippek spenóttermesztéshez

A háromszínű tészta bébispenótos pestóval a gyermekek kedvence, akár már 8 hónapos koruktól fogyaszthatják.

A lasagne spenótosan elkészítve biztosan mindenkinek elnyeri a tetszését.

Ha valami különlegesre vágyunk, próbáljuk ki a spenótos-lazacos tekercset. Biztosan nem fogunk csalódni.

Gondolta volna?

A víz, amit a krumplifőzéshez használunk, természetes trágya a növényeink számára, ugyanis a főzés közben rengeteg vitamin kerül bele. Hagyjuk, hogy kihűljön, majd használjuk a kinti és a benti növényeink öntözésére hetente egyszer.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása