Tippek és tanácsok Ültessen az egész év folyamán virágzó kertet!

Ültessen az egész év folyamán virágzó kertet!

Szemet gyönyörködtető látvány egy kert, mely mindig kínál valamit. Ültesse ki a virágokat úgy, hogy minden évszakban örömöt szerezzen Önnek.

Szereti a virágok sokszínűségét? Olyanokat válasszon, melyek megörvendeztetik és egész évben virágoznak.  

Válasszon számukra megfelelő helyet
A kert telepítésekor egyszerre több dologra figyeljen. Míg tavasszal és nyáron a kertben jár, teljes szépségében látja, de a hideg hónapokban csak egy részét látja az ablakból. Ne fossza meg magát kertjének egyediségétől. A fáknak és bokroknak a termesztési feltételeket figyelembe véve állandó stabil helyet kell biztosítani. Nem mindegyik fajta bírja a  tűző napot.
Ugyanez érvénynes a virágágyásokra is. Ha nem tud dönteni, kérjen tanácsot a kertészeti szakboltokban.  

Elsőként a hagymás virágok virágoznak
Minden kertész alig várja, hogy a hideg és hosszú tél után felébredjen a természet és a kertek.  Ebben az évszakban elsősorban a hagymás növények dominálnak. A tavasz első hírnökei a:

 • tulipánok
 • nárciszok
 • gyöngyike
 • krókuszok
 • játszintok

Nem feledkezhetünk meg a virágzó cserjékről sem, melyek ráadásul az igénytelen fajták közé tartoznak.  Biztosan nem bánja meg, ha magnóliát, gyöngyvirágcserjét, aranyesőt, japánbirset, vérvörös ribiszkét vagy orgonát szerez be.

A nyári ágyások tele vannak színekkel és illatokkal
Éppen ebben az évszakban élvezheti teljes mértékben a virágágyások színkavalkádját. Szóhoz jutnak a virágzó rózsák, melyeket tökéletesen kiegészít a levendula. A virágzó évelők:

 • kerti iszalag
 • csótárvirág
 • estike
 • lila harangvirág
 • szarkaláb
 • muskátli

Szemet gyönyörködtetőek az egynyári virágok  – a lobéliák, begóniák, petúniák, dáliák, rézvirágok, oroszlánszáj.

Az ősz a cserjék és fák időszaka
Az ősz színeivel bátran versenyezhet a nyári hónapokkal. Annak ellenére, hogy a virágok elnyílnak, a fák levelei elszíneződnek, megjelennek az őszre jellemző virágok és cserjék. Nemcsak a jól ismert krizantémok tartoznak ide. Szépségével büszkélkedhet az őszirózsa, sisakvirág, szellőrózsa, de a díszfüvek is. A lombhullató fák leveleinek fokozatos elszíneződése a virágok kifejező színeivel együtt egyedi kompozíciókat  hoz létre.

A gyönyörű téli kert
Úgy gondolja, hogy a hideg téli hónapok semmit sem nyújthatnak? Nemcsak az örökzöld tűlevelű fák, de az örökzöld növények is érdekesek zöldjükkel.  Kertjének bájosságát éppen ezek adják egész év folyamán.  Ha erre az évre tervezi kiültetésüket, válassza a puszpángot, babérfát, magyalt, az örökzöld mahóniát. A téli hónapok királynője egyértelműen a hunyor, mely ideális körülmények között novemberben kezd virágozni.

Forrás: housebeautiful.com, dengarden.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása