Egészséges életmód Relaxáció Virágnyelv - Mit jelképeznek a virágok?

A virágok életünk legfontosabb eseményeinek részévé váltak. Elengedhetetlenül hozzátartoznak a születésnapokhoz, promóciókhoz, esküvőkhöz, temetésekhez, a nagy sikerekhez és szerelmi vallomásokhoz.  Ajándékozáskor az emberekben nem tudatosul a virágok jelentése, csupán az alkalom, melyre vásárolják őket. Hasonlóképp az ajándékozottnak sem kell ismernie a virágok küldetését és jelentését.  A következő sorokból többet megtudhat a virágnyelvről, jelentőségéről és arról, mit szimbolizál kedvenc virága.  

Virágnyelv - Mit jelképeznek a virágok?

Amarillisz

A vastag száron nyíló jellegzetes virág a gyönyörűség és az értékesség szimbóluma.


Flamingóvirág (Anthúrium)

A jellegzetes szív alakú fényes piros virág, közepében egy sárga, fehér, zöld vagy piros torzsavirágzattal a bőség és boldogság szimbóluma.


Őszirózsa

Az erős, számtalan szirommal rendelkező virág a türelem, elegancia és szívélyesség szimbóluma.


Frézia

A kellemes illatú színes tavaszi virág az ártatlanság és tapintatosság jelképe.


 

 

Gardénia

A gardénia fehér virágai azt mondják: „Szép vagy.“ Talán éppen ezért volt a 20. század elején a hölgyek hajviseletének és ruházatának népszerű kelléke.


Gerbera

A gerberacsokor a margaréta rokona és szimbolikájuk is nagyon hasonló. A vidámság, gondtalanság és örömteli élet jelképe.  


Kardvirág

A fennséges és méltóságos kardvirág a hűség, a becsület és a szilárd jellem jelképe.


Jácint

A kék jácint az állandóság, a piros és a rózsaszínű a játékosság jelképe.  Ajándékozzon fehér jácintot, ha az ajándékozott szépségét szeretné kifejezni és sárgát, ha a féltékenységét. A lila jácint a bánat jelképe.


Hortenzia

A jellegzetes kék színű hortenzia szívélyes érzelmeket hordoz. A kék, rózsaszínű és fehér hortenziával a háláját fejezi a kapott megértésért. Negatív értelemben érzéketlenséget is kifejezhet, ezért figyeljen arra, milyen virágokkal variálja a csokorban.


Krizantém

A krizantém az optimizmus, a hűség és a hosszú élet szimbóluma.

 • A piros krizantém szerelmet jelent.
 • A sárga krizantém elvesztegetett szerelmi esélyt jelent.
 • A fehér krizantém az odaadás szimbóluma.Írisz (nőszirom)

A szókimondó hölgyeknek ajándékozzon egy csokor íriszt. Amennyiben a hölgy okosságát szeretné bókkal kifejezni, ajándékozzon egy csokor lila íriszt. A sárga a szenvedély, a fehér a tisztaság és a kék a reménybe vetett hit kifejezője.


Boglárka

Nem véletlenül ez a tarka virág az attraktivitás, ragyogás és elbűvölő személyiség szimbóluma. Másrészt viszont a gyermekiesség kifejezője is.  


Kála

Leggyakrabban sárga és fehér csavart virágokkal találkozhat, melyek közepén sárga torzsa van. A kála az ártatlanság, nagyszerűség és szépség szimbóluma, ezért nem véletlenül a fehér kála a menyasszonyi csokrok kedvelt virága.


Szegfű

A szegfű sajnálatos módon nem nagyon népszerű, mivel a szocialista „örökség“ egyik részét alkotja. Számtalan színes változata létezik, melyek több, mint egy hétig is szépek a vázában. Mit szimbolizálnak a különféle színű szegfűk?

 • Piros szegfű – a szerelem, büszkeség és csodálat jelképe.
 • Sárga szegfű – csalódás, elutasítás, megvetés.
 • Rózsaszínű szegfű – a nő és anya iránt érzett szeretet.
 • Fehér szegfű – ártatlanság és tiszta szerelem.
 • Lila szegfű – az elkényeztetettség jelképe.
 • A csíkozott szegfű elutasítást jelent.


Liliom

Virágnyelv - Mit jelképeznek a virágok?

Franciaországban a liliom hivatalosan királyi virág lett. Liliom ajándékozásával azt tudatja, hogy a megajándékozottat szeretné óvni. A fehér liliom ősidők óta a tisztaság, szerénység és szűziesség jelképe.  A rózsaszínű liliom a szív tisztaságát, a sárga a vidámságát szimbolizálja. Liliom esetében  a kevesebb a jobb megoldás. Kábító illata ugyanis fejfájást okozhat.

Margaréta


Virágnyelv - Mit jelképeznek a virágok?

Talán nincs is ártatlanabb virág, mint a margaréta. Szimbolikája pontosan ezt sugallja – az ártatlanságot, tisztaságot és odaadó szerelmet.  


Nárcisz

Virágnyelv - Mit jelképeznek a virágok?

Az első tavaszi virágok egyike az újrakezdés, újjászületés, a tisztelet és a viszonzatlan szerelem jelképe.  Sohase ajándékozzon belőle egy szálat , mert az szerencsétlenséget hoz! A nárciszcsokor boldogságot és örömet hoz a házhoz.
Orgona

A májusi virág , melynek illata teljesen áthatja a tavaszi levegőt, a fiatalság, ártatlanság, alázat, de az első szerelem szimbóluma is.  


Orchidea

Az egzotikus szépség a büszkeség, a nőiesség és az érett báj hordozója. Ezért érett hölgyekhez illik, vagy egzotikus szépségekhez.  


Pünkösi rózsa

A pünkösdi rózsa nagy virágai, melyet tövis nélküli rózsának is neveznek,  boldog életet, jó házasságot, tartós egészséget és általános jólétet ígérnek. Talán ezért is tartották Kínában nemzeti vagyonnak, mely csak a császárt illeti meg.  Ám egyben a felháborodás és a szégyen kifejezője is lehet.  


Rózsa


Virágnyelv - Mit jelképeznek a virágok?

Talán mindenki tudja, hogy a  rózsa a a szerelem jelképe. Színe viszont többet mond róla.  

 • A piros rózsa mély érzelmeket hordoz, mint amilyen a szerelem és a vágy. Egyben a tisztelet, csodálat és az odaadás jelképe.  
 • A vörös rózsával szomorúságát és szívből jövő sajnálatát fejezi ki.  
 • A rózsaszínű rózsa az ajándékozott személy iránt érzett csodálatról, örömről és háláról, de eleganciájáról és kedvességéről szól. A világos árnyalatok az édes ártatlanság jelképei, ezért a fiatalabb korosztálynak ajánlott, a sötétebb rózsaszín a mély hála és megbecsülés jelképe.
 • A fehér rózsa az új kezdet, a tisztaság, az együttérzés, a lelkiség és alázat jelképe. A szerelem görög istennőjének, Afrodité tiszteletére is fehér rózsát ajánlottak fel.
 • A sárga rózsa az egyetlen, melynek nincs romantikus sugallata. A barátság, gondoskodás, plátói érzelmek, az öröm és az üdvözlés szimbóluma.
 • A narancssárga rózsa az intenzív szenvedélyt, energiát, elbűvölést jelenti. Ettől már csak a piros rózsa szenvedélyesebb.
 • A rózsa lila árnyalatai, különösen a sötétebb lilák a magasztos és isteni tisztelet kifejezését szolgálják.
 • A kék rózsát a természetben nem találja meg, ezek mesterségesen lettek kitenyésztve. Az elérhetetlenséget és a beteljesületlen vágyat jelképezi.
 • A zöld rózsa kevésbé elterjedt, de ne féljen ilyet ajándékozni. A harmónia, termékenység, jólét és a jó élet óhaját hordozza magában.
 • A fekete rózsa a természetben csak egyetlen helyen, a török Halfeti nevű faluban nő. A fekete rózsa csak feketének néz ki, de valójában szirmai annyira mélyvörösek, hogy feketének látjuk. A halál és a búcsúzás jelképe. A fekete rózsa elválást jelent.  
 • Egy rózsacsokorral ponotsabban kifejezheti érzelmeit. Például a fehér és piros rózsacsokor tisztességes szándékú intenzív szerelmet jelent. A színek véletlenszerű megválasztásával viszont vegyes érzelmeit fejezi ki a személy iránt, aki nagyon tetszik Önnek.  


MInden idők legklasszikusabb virágcsokra 12 hosszú szárú rózsából áll. Üzenete egyértelmű: „Szeretlek“.Napraforgó

Sárga virága tiszta gondolatokat, előkelőséget és odaadást szimbolizál.  


Papagájvirág (Strelitzia)

Az egzotikus narancssárga-kékeslila virág olyan, mint egy „paradicsommadár“ és örömet, fennségességet szimbolizál. A nagy várakozás kifejezésére is hivatott.  


Tulipán


Virágnyelv - Mit jelképeznek a virágok?

A tulipán a sikert, hírnevet, szerelmet, gazdagságot szimbolizálja. Piros tulipánokkal egyértelmű szerelmét juttatja kifejezésre. A sárga tulipánok a munkával kapcsolatos sikert, de a szerelemben levő gondokat is szimbolizálják. A narancssárga azt súgja, hogy a szépség csak küllem.  


Seprővirág (csarab)

Az őszi fagyálló seprővirág a csodálatot, szépséget, de egyben a magányt is szimbolizálja.  Fehér változata állítólag teljesíti a kívánságokat és védelmet nyújt.  


Mit fejeznek ki a virágok színei?

Önmagában a színeknek is megvan a jelentőségük. A fehér virágcsokorral mást fejez ki, mint egy narancsárga árnyalatúval.  

A piros színű virágok a szenvedély, szerelem, határozottság és vitalitás jelképei.  

A rózsaszínű virágok a barátságot, harmóniát, szerelmet és boldogságot jelképezik. A narancssárga virágok örömet, optimizmust, kreativitást sugallnak, a bizalom és életöröm virágai.

A sárga virágok az okosság, az intelligencia, vidámság és a barátság szimbólumai. Energiát és fényt adnak.

A fehér virágok a tisztaságot, hűséget és új kezdetet fejezik ki.  

Egy csokor kék virággal a beteljesületlen vágyakat, hűséget, de a bizalmat is kifejezheti.  

A lila virágok az intuíciót, a lelkierőt, a tiszteletet és csodálatot szimbolizálják.  Virágnyelv - Mit jelképeznek a virágok?

Virágok, melyeket inkább ne ajándékozzon

Bár nagyon szépek, virágnyelvük azonban olyasmiről beszél, amit bizonyára nem szeretne a megajándékozott személlyel közölni.  

A tubarózsa nem élete szerelmének való virág.  Virágnyelvén azt üzeni: „Hagyj el“.

Sárga szegfű, ahogy azt már említettük, az elutasítást és megvetést jelképezi.

Cikláment olyan személynek küldhet, akivel éppen szakított, mivel az elválás szimbóluma.

A narancssárga liliomot olyan valakinek ajándékozza, aki büszke, esetleg akit gyűlöl és megvet. De miért is küldene egy ilyen embernek virágot?

Ki gondolná, hogy a törékeny petúnia (tölcsérke) a haragot és ellenszenvet jelképezi?

A fekete rózsa csak temetésre illik, bármennyire is igéző.

A havasi sisakvirág gyönyörű lilás-kékes virágai gyűlöletet jelképeznek. A növény nem véletlenül azt jelenti: „légy óvatos“ , hiszen Európa egyik legmérgezőbb növénye és semmiképpen sem való virágcsokorba.  


Tudja, hogy virágot a Tesco online vásárlás által is küldhet ajándékba?


Forrás: izahradkar.sk, flowerexpert.com, serenataflowers.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!