Egészséges életmód Relaxáció Virágoskert a szebb lakókörnyezetért

Nem kis fáradsággal jár, ha tökéletes virágoskertet szeretne, de megéri, mivel az eredmény annál nagyobb örömet okoz majd. A siker érdekében tudnia kellene, hová ültesse a virágokat, hogyan kezdjen hozzá és milyen virágok lehetnének alkalmasak a kertjébe.  


Először is: válasszon megfelelő helyet a virágoskert számára!

A virágágyások általában kerítések, házfalak mellett, vagy gyalogutak és gyepek mentén, tavak körül, illetve a gyep közepén, vagy annak egyik sarkában kerülnek kialakításra. Virágai számára válasszon a kertben napos vagy félárnyékos helyet. Árnyékos helyre csak olyan növényeket ültessen, melyek kimondottan az árnyékot kedvelik – ezekből azonban kisebb a kínálat. Az erős szél letörheti a magasabb virágokat, ezért a virágoskert helyének megválasztásakor vegye figyelembe a szélviszonyokat is. A kert gondozásának megkönnyítése érdekében gondoljon arra is, hogy a virágágyás jól megközelíthető legyen.


Válassza meg a virágágyás alakját!

Melyik oldalról lesz rálátása a virágokra – csak elölről, mert mögötte lesz a kerítés vagy a házfal? Vagy inkább egy gazdagon nyíló virágszigetet szeretne? A virágoskert alakjától függ a virágok megválasztása és elhelyezése.

Nem született mindenki kertépítésznek és nem lehet mindenkinek kellő fantáziája ahhoz, hogy elképzelje, miképpen is fog a valóságban kinézni a megálmodott virágoskert. Ezért sokat segít, ha elképzelését megpróbálja felvázolni egy kockás papírra. Egy négyzet jelenthet egy méternyi távolságot a kertben és ezután már csak a megválasztott virágokat kell berajzolni.  

A virágágyás ideális szélessége 2,5-3 méter.

Virágoskert a szebb lakókörnyezetért

A kert virágait alakjuk és virágzásuk alapján válassza ki!

A virágoskert nagy részébe ültessen évelő növényeket. A növények megválasztásakor alapvetően vegye figyelembe az egyes növények alakját, magasságát és virágzási időszakát éspedig úgy, hogy mindig legyen benne virágzó növény, és ne forduljon elő, hogy egy bizonyos időszakban az ágyás teljesen zöld lesz, virág nélkül. A virágokat válassza meg úgy, hogy kertjében legyenek:

  • színes levelű dísznövények
  • díszfüvek
  • virágzó bokrok vagy rózsák
  • évelő növények
  • egynyári virágok – ezeket minden évben ki kell ültetnie
  • hagymás virágok

A virágok színkombinációja legyen összhangban a környezettel, de ez már minden kertész egyéni ízlésén és fantáziáján múlik.  

A virágok térbeli elrendezésének alapelve az, hogy a magasabb növésű növényeket a virágoskert és virágágyás hátsó részében, vagy a közepén helyezzük el. Az ágyásokban ne hagyjon olyan üres helyeket, ahol a szezonban nem nyílik semmi.

Egyfajta növényből legalább három darab növényt vegyen.

Virágnyelv - Mit jelképeznek a virágok?

Érdekli a virágok jelentése? Olvasson az egyes virágfajták szimbólumairól!

Virágoskert a szebb lakókörnyezetért

A talaj előkészítése és a virágok kiültetése

Először jelölje ki az ágyás alakját. Ezt megteheti homokkal, vagy pálcákra kötözött madzag segítségével. A talajt tisztítsa meg a hulladékoktól, kövektől és gyökerektől, és lazítsa fel legalább 40 cm mélyen. A nehéz talajt homok hozzáadásával teheti lazábbá. Dolgozzon be a talajba istállótrágyát vagy speciális virágtrágyát.   

Az ültetésre szánt virágoknak ásson a gyökérzetüknél kétszer nagyobb gödröt. A növényeket ültesse egymástól megfelelő távolságra, hogy kellő teret kapjanak a növekedéshez. Eleinte nem lesz tökéletes a látvány, de érdemes kitartani és kivárni, amíg megnőnek. 

Az elültetett növényeket alaposan öntözze meg és a talajra szórjon fenyőkérget (mulcsot). Helyezze el a dekorációt – szökőkutat, kövecskéket, amforákat, szobrocskákat... A gyökerező növényeknek elegendő nedvességre van szükségük, ezért a kiültetés után néhány hétig öntözze őket kiemelt rendszerességgel. 


A tavasztól őszig virágzó kertek virágai

Milyen virágokat válasszunk, hogy kertünk januártól egészen ősz végéig tarka színekben pompázzon? Elsőként a hunyor virágzik, utolsóként a krizantémok teszik színessé a kertet.

Cikkünkben többet olvashat az egész éven át pompázó kert virágainak kiválasztásáról!

Ültessen az egész év folyamán virágzó kertet!

Forrás: izahradkar.sk, mojdom.zoznam.sk, heimwerkerherz.de

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása