Édes vagy sós?
Édes vagy sós?

Édes vagy sós?

Receptek, amelyek már bizonyítottak és pár tipp egy tapasztalt háziasszonytól. Fedezz fel mindent, amelyek segítségével tökéletes lesz a húsvét!

 

Húsvéti ételek: a legjobb sonka, fonott kalács és puha kuglóf

 

Készen állsz arra, hogy  különleges finomságokkal kényeztesd a családodat húsvétkor is? A szuper  ünnepi menühöz három dologra lesz szükséged: egy jó receptre, jó minőségű hozzávalókra és egy -két  jól beváltkonyhai trükkre. Nálunk hasznos tippekre lelhetsz, ha a hagyományos húsvéti recepteket keresel vagy ha új édes meglepetésekkel  próbálkoznál. 

Ne hagyd ki!

Húsvéti sonka: egy klasszikus recept és dekoráció a legjobb összhatásért

 → Húsvéti sütemények, sütés nélkül

Puha és omlós fonott kalács

Répatorta – egy angol finomság

Húsvéti kuglóf – könnyű és finom

Muffin a legkisebbek számára

xmas2019_text_editor_image

Húsvéti sonka: egy igazi húsvéti klasszikus

A húsvéti menü szinte elképzelhetetlen sonka nélkül, de szerencsére az elkészítése egyáltalán nem bonyolult. Az első lépés persze a megfelelő recept kiválasztása, ezért a szakácsunk segítségével elhoztuk neked a kedvenceinket. Ha szeretnél még több receptet a sonka készítéshez, mindenképpen keresd fel a húsvéti sonka recept oldalunkat, ahol a tradicionális húsvéti sonka receptek mellett igazi különlegességekre is lelhetsz!

 

Húsvéti mázas sonka – ízletes és zamatos húsvéti sonka recept

Házi főtt sonka – ha hagyományos ízekre vágysz

Húsvéti csülök – neked is mindened a csülök? Tedd az asztalra húsvétkor is!

Húsvéti sonkatekercs – a klasszikus húsvéti sonka, egy apró csavarral

 

Olvass tovább

Még több különleges ajánlat katalógusainkban

Még több különleges ajánlat katalógusainkban

Ki ne szeretne kedvező árakon bevásárolni húsvétra? Kövesd legújabb ajánlatainkat, hogy semmiről ne maradhass le, és nézd meg friss katalógusainkat!
Ki ne szeretne kedvező árakon bevásárolni húsvétra? Kövesd legújabb ajánlatainkat, hogy semmiről ne maradhass le, és nézd meg friss katalógusainkat!
Tesco

A jól bevált receptek már megvannak, következzen pár hasznos tanács! A húsvéti sonka akkor az igazi, ha puha és omlós. Ehhez az első lépés egy jóminőségű sonka megvásárlása. A sonkák roppant népszerűek, számos fajtáját lehet kapni, így érdemes jól megfontolni, hogy melyiket válasszuk. Érdemes átgondolni, hogy átlagosan mennyi fogy az ünnep alatt. Ha a családod várhatóan egyszer-kétszer fogyaszt majd sonkát a húsvéti menü részeként, elegendő egy kisebb, 1-1,5 kilós darabot választani. A lapockából vagy combból készült sonkák általában ennél sokkal nagyobbak is lehetnek!

A sonka megvásárlása után már túl is vagy a nehezén, hiszen elkészíteni már egyszerű! Egy szabályt kell csak megjegyezned hozzá: a sonkát annyi órán keresztül főzzük, ahány kilós. A víznek nem kell forrásban lennie, elég, ha gyöngyözik a főzés során. Ami a fűszereket illeti, javasoljuk a zsálya és a kakukkfű használatát, de kísérletezz bátran a kedvenc zöldfűszereiddel is.

 

xmas2019_text_editor_imageAz asztalra elhelyezhetsz tavaszi virágokat is, egy csokor színes tulipán szépen kiegészíti majd a dekorációt. Választhatsz barka ágakat is egy szép vázában. A kreativitásnak nincsenek határai!  

A feltálalt ételek alá jól mutatnak a dekoratív alátétek, a húsvéti szalvéta vagy egy szép terítő. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy a dekoráció egyes elemei színben, hangulatban passzoljanak egymáshoz, hiszen így érheted el a legteljesebb húsvéti összhangot!

 

 

Tudtad…?

A húsvéti sonka az egyik legelterjedtebb hagyomány.  Általában a téli disznóvágásokból származik, amit azonban a böjti időszak alatt nem fogyaszthattak el a családok, a finom hús húsvétkor került az asztalra. A kitűntetett szerepe feltételezhetően ennek tudható be!

 

Puha és omlós fonott kalács

A sonkához elmaradhatatlan kísérő a húsvéti kalács! Ha kifejezetten a sonka mellé szánjuk a kalácsot, érdemes a tésztát édeskésre készíteni, hogy az ízek a legjobban harmonizáljanak. Ehhez elég egy kis cukor vagy méz. Az édesítőkkel nem szükséges bőségesen dolgozni, mert az igazi húsvéti kalács csak enyhén édes. A húsvéti kalácshoz használt tésztát szokás gazdag tésztának is hívni, mert – recepttől függően – tejjel is gazdagítják. Ettől lesz kellően puha és omlós a végeredmény!

 

Néhány hasznos tanács, hogy tökéletesen sikerüljön a húsvéti kalács:

  • Ha aranybarnára szeretnéd pirítani, mindenképpen kend meg felvert tojással, mielőtt beraknád a sütőbe. Figyelj rá, hogy egyenletesen kend meg a tésztát, hogy szépen piruljon!
  • A kalácsot sok ötletes módon díszítheted. Használhatsz mákot, apróra tört diót, amelyek mind természetes díszei lesznek a kalácsnak, vagy akár cukordarát is, ha színes díszítést szeretnél.
  • A kalácsot készítheted kettes, vagy hármas fonattal is. A fonás során arra érdemes figyelni, hogy lazán fektesd egymás mellé a fonatokat, hogy legyen elég helyük megdagadni és szépen megsülni.
  • A húsvéti kalácsot elkészítheted töltve is. Ha maradnál a megszokott édes verziónál, bátran próbálkozz túróval, kakaóval vagy akár pudinggal tölteni.
  • Amennyiben sós kalácsot készítenél, a sonka, a tojás és a medvehagyma lehet a nyerő választás!

 

Tudtad…?

A húsvéti kalács is szimbolikus jelentőséggel bír. Hagyományosan a katolikus vidékeken a templomokban megszentelték a sonkát, némely tájegységeknél pedig a szegényeket is megvendégelték a friss kaláccsal az ünnep jegyében.

 

xmas2019_text_editor_imageIsmét kiválasztottunk néhány receptet, amelyek már jó szolgálatot tettek. A húsvéti kalács készítése során sok inspirációt nyerhetsz a hagyományos fonási technikákból, de bátran kísérletezz saját ötletekkel is. Tudtad például, hogy színes kalácsot is készíthetsz, ha a fonás előtt kakaóporral egészíted ki? Egy sima, fehéres színű és egy kakaóval színezett fonatból máris egy egyedi, színes süteményt készíthetsz! Ezt a technikát alkalmazhatod akkor is, ha a hármas fonatot választod, ez esetben érdemes akár három színt is kipróbálni.

Húsvéti fonott kalács – omlós és puha kalács egyszerűen

Hagyományos kalács – hagyományos ízek és formák

 

Húsvéti kuglóf – könnyű és finom

Tudtad például, hogy a kuglófot már évezredek óta készítik az emberek? Jó szívvel ajánljuk húsvétra is, hogyha a kalácshoz képest egy édesebb, karakteresebb süteményre vágysz. Emellett pedig tökéletes húsvéti vendégváró étel is, amelyet akár nagypénteken is fogyaszthattok.

xmas2019_text_editor_imageA kuglóf sütőformája amellett, hogy alakot ad a süteménynek, egy praktikus szereppel is bír, hiszen segíti, hogy a tészta jobban, egyenletesebben átsüljön. A húsvéti kalácshoz hasonlóan a kuglófhoz is keverhetsz egy kis kakaóport, hogy szép, különleges mintát kapj. A dekorációt illetően egyszerűen csak szórd meg porcukorral a már kihűlt süteményt, vagy díszítsd cukor vagy csokiszórással. A kuglóf is igazán hangulatosan fest egy csokor friss virág mellett az ünnepi asztalon!

Hogyan érjük el, hogy a kuglóf szépen kijöjjön a formából? Nagyon egyszerűen: alaposan vajazzuk ki a sütőformát, mielőtt megtöltenénk a tésztával! Vaj helyett ízlés szerint használható margarin is a forma megkenéséhez, az eredmény – a kuglóf, amely szépen kicsúszik a formából – nem változik.

 

A kuglóf hosszú idő óta hagyományos sütemény húsvétkor, amit a család apraja-nagyja örömmel fogyaszt az ünnepek során. Ha idén a szokásostól egy kicsit eltérő, de ugyanolyan könnyű édességre vágyunk, az egyszerű tésztát különlegessé tehetjük, ha különféle édességet, gyümölcsöt adunk hozzá.

 

A legfinomabb kuglóf minden kétséget kizáróan a hagyományos kuglóf receptje alapján készül, de ha kevés időd van, vagy még kezdő háziasszonynak tartod magad, az egyszerű kuglófreceptünkkel is hatalmas sikert arathatsz. Ha pedig csavarnál egyet a jól bevált recepten, próbáld ki a mini csokoládés kuglófot, vagy a puha, édes, hagyományos méretű csokoládés kuglófot. A gyümölcsös kuglóffal sem lőhetsz mellé!

 

A kuglóf amilyen mutatós és finom sütemény, annyira könnyű elkészíteni. Bármelyik receptet választod majd, a végeredmény minden bizonnyal egy puha és omlós ünnepi sütemény lesz!

Tudtad…?

Lengyelországban is egy kuglófhoz hasonló sütemény kerül az asztalra húsvétkor, amit csoki- vagy vaníliamázzal tálalnak és gyümölcsökkel díszítenek. Oroszországban pedig cukormázzal öntik le, és színes dobozban tálalják a húsvéti kuglófra emlékeztető süteményüket!

 

Tippek a nem hagyományos húsvéti süteményekhez 

Ki mondta, hogy Húsvétkor mindenképpen a hagyományos receptekhez kell ragaszkodni? Épp ellenkezőleg. A húsvéti ünnep tele van színekkel, illatokkal és ízekkel. Próbálj ki néhány külföldi finomságot, vagy díszítsd a hagyományos péksüteményeket húsvéti motívumokkal, és élvezd, amit a legjobban szeretsz!

1) Húsvéti sütemények, sütés nélkül

Nem gond, ha nincs időd különféle süteményeket sütni! Bátran fordulhatsz a sütést nem igénylő finomságokhoz, amelyek megmentik az ünnepet! További jó hír, hogy a legtöbb sütés nélküli süteményt akár vegán hozzávalókból is elkészítheted, így a vegán étrendet követő családtagjaid, barátaid is részesülhetnek majd a finom húsvéti süteményeidből.

A diétázó rokonok számára pedig ajánljuk, hogy próbáld a cukrot természetes édesítőkkel helyettesíteni.

2) Répatorta – egy angol finomság

Egy finom torta, amely Angliában elképesztően népszerű. Csodálatos ötlet húsvétkor elkészíteni, a dekorációs lehetőségek miatt!

Kis marcipán répák a torta tetején szépen illenek a húsvéti asztalra, és a vendégek is örömmel fogadják majd  a hagyományos süteményektől eltérő édességet.

Répatorta angol módra

3) Muffin a legkisebbek számára

Az édesszájú csöppségek imádni fogják a muffinokat! A tésztát egyszerűen csak készítsd el, ahogy mindig is szoktad, és szánj több időt a dekorációra. Használhatsz répa, bárány, nyuszi és csibe motívumokat, amelyeknek minden gyermek örül majd.

Néhány ötletet találhatsz a receptjeinkben is:

Húsvéti muffinok méricskélés nélkül

Szivárvány muffin

Répás muffin

Inspirációra vágysz?

Tudjuk, hogy a rengeteg recept és ötlet mellett olykor szükség lehet egy kis inspirációra. Nézd meg receptjeinket és DIY tippjeinket, hogy idén valami újat alkothass!
  • Receptek
  • Ötletek